Ekologiska leksaker

Det finns som bekant hur många olika leksaker som helst om man går in och tittar i en leksaksaffär. De är tillverkade i väldigt många olika material och det är inte alltid konsumenten vet vad som egentligen finns i materialet. Det har flera gånger framkommit i tester att vissa leksaker, speciellt leksaker av plast, kan innehålla miljöfarliga ämnen. Ett exempel på det är något som heter ftalater, vilket är ett ämne som kan påverka människans fertilitet. Om man då leker med och kanske tuggar på en leksak som innehåller detta ämne, kan barnen råka svälja och få ner det i magen. Då finns ftalaterna i kroppen sen. Detta och andra ämnen är förbjudna i leksaker inom EU men om produkter har importerats från andra länder kan man inte vara säker på innehållet.

Om man ska ge en present till ett litet barn och är osäker på hur detta fungerar, kan man köpa en ekologisk leksak. Det innebär ofta leksaker tillverkade av trä, ekologisk bomull eller ull; material som framställs på ett miljövänligt sätt och som ska innehålla så lite kemikalier som möjligt. De här leksakerna kan ibland vara ganska dyra men dels är “vanliga” leksaker också dyra och dessutom vill väl alla försöka skona de nya världsmedborgarna mot onödiga ämnen. Då får en present hellre kosta lite grann.

Ett annat sätt att ge bort leksaker som inte är farliga för det lilla barnet är om man tex kan sy en leksak själv. Då ska man givetvis ha köpt material som man är säker på har tillverkats på ett miljövänligt sätt. Man kan även ibland köpa begagnade leksaker, vilket sparar på miljön och återbruk är ju aldrig fel. Dock ska man höja ett varningens finger för vissa leksaker. Är sakerna äldre än innan EU:s lagstiftning förbjöd olika ämnen, kan dessa finnas i leksaken. Då är det bättre att köpa nytt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *