Tips på doppresent

Dopet är för många en viktig sammankomst där man ska lyckönska den nya människan i livet. Förr var det tradition att man gav t.ex en dopsked med barnets namn och födelsedata ingraverat. En annan relativt vanlig sed har varit att man gav barnet ett litet startkapital genom att öppna en bankbok. Idag finns inte bankböcker på det sättet längre då den seden har försvunnit, men man kan givetvis ändå ge barnet pengar och starta ett internetkonto om man vill.

Dopet är mest till för föräldrarna, om barnet döps som bebis. Därför är det roligast om man lyckas ge en present som föräldrarna uppskattar. Skillnaden mellan en doppresent och tex en födelsedagspresent är att doppresenten helst ska hålla länge, så att barnet kan få presenterna under sitt liv och kanske använda dem i framtiden. Ger man t.ex kläder, vilket är en ganska vanlig idé idag, faller själva grundtanken med en doppresent då barnet snart har vuxit ur plaggen. Dock kan man absolut ge något klädesplagg ändå, som komplement till en annan mer långsiktig present, om man känner att man vill ge något mer.

Vanliga doppresenter med gravyr kan vara sparbössor i metall, skedar, som redan nämnts, en liten tavelram i metall med barnets namn där man givetvis sätter in dopkortet sedan eller kanske en hel liten servis. Det finns små tennfat, muggar och bestick att välja på.

Det svåra är ofta att vara unik. Om det är många som ska ge presenter vid dopet kan man vara säker på att flera har köpt liknande saker då det är så pass traditionellt styrt än idag, med vad man tänker passar som doppresent. T.ex kan det lilla barnet få flera olika sparbössor, flera skedar, halsband och babytavlor. Försök hellre tänka lite utanför boxen även om det kan vara svårt. Fråga gärna föräldrarna innan om tips, än att bara gå iväg och köpa en sked för att man “ska”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *